Ziekenhuizen overbelast?

Wat moet je doen als …. de ziekenhuizen overbelast zijn en 112 niet meer opneemt?

In alle scenario’s en draaiboeken die de verschillende overheden hebben klaarliggen voor rampen en calamiteiten is zelfredzaamheid van de burger het uitgangspunt. Het is belangrijk om je daar zeer bewust van te zijn. En zelfredzaamheid betekent niks meer of minder dan dat je het lekker zelf mag uitzoeken.

De wettelijk gestelde aanrijtijd in van maximaal 15 minuten voor ambulances wordt nu al niet in alle regio’s van Nederland altijd gehaald en is tijdens een ‘echte’ calamiteit waarschijnlijk een louter theoretisch concept. Als 112 onbereikbaar is, de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gesloten en ook je huisarts de deuren van zijn praktijk op slot heeft gedraaid, dan ben je op jezelf aangewezen bij noodgevallen of ongelukken.

Goed voorbereid zijn is dan het halve werk. Zorg dus dat je ook nu al een uitgebreide EHBO- set in huis hebt. En overweeg om een opleiding te doen. Ook in het gewone dagelijks leven is het erg nuttig om over de belangrijkste EHBO-vaardigheden te beschikken, dus als je je wilt voorbereiden op een wat ernstiger scenario kan het nooit kwaad om een EHBO-cursus te doen.
Je kunt daarvoor terecht bij allerlei instanties, bijvoorbeeld bij het Rode Kruis (rodekruis.nl). Zij bieden cursussen in alle soorten en maten, zowel online als klassikaal. Vaak wordt de cursus ook nog vergoed door je zorgverzekeraar!
Bestel dan ook gelijk Het Oranje Kruis Boekje, de officiële handleiding voor EHBO. Gedrukt op papier, zodat je ook zonder internet en Google iets kunt opzoeken. In dit boekje (160 pagina’s) staan de allerbelangrijkste basisregels van EHBO en de meest voorkomende praktische handelingen, voorzien van kleurenfoto’s ter illustratie. Heb je kinderen of woon je in een kinderrijke buurt, dan is het boekje “Eerste Hulp aan Kinderen” van het Oranje Kruis ook het aanbevelen waard.

Dit zijn de basisregels voor EHBO, zo lezen we in de diverse boekjes:

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit
  6. 112 bellen

Punt 4 en 6 worden een uitdaging als tijdens een flinke ramp 112 onbereikbaar blijkt en je niet direct iemand in de buurt kent met een medische achtergrond. Blijf dan rustig, pak je EHBO- koffer, het Oranje Kruis Boekje en maak er het beste van.
Denk echt goed na voordat je een gewond persoon in je eigen auto naar een ziekenhuis gaat rijden. Regel 5 is belangrijk en staat er niet voor niets. Probeer eerst te achterhalen waar spoedeisende hulp beschikbaar is, luister goed naar de instructies van de overheid en neem geen overhaaste beslissingen.