Wat kun je doen als je een huisdier hebt?

Huisdieren zoals honden en katten hebben geen last van het coronavirus, behalve dan dat hun baasjes wel ongewoon langdurig thuis zijn. Uit tests blijkt dat huisdieren als honden en katten zelf niet het virus kunnen verspreiden, en ook niet ziek kunnen worden. 

Toch zijn er dingen waar je rekening mee moet houden afgezien dat je voldoende voer in huis moet hebben, natuurlijk.

Als je zelf klachten hebt zoals verkoudheid, koorts of andere signalen die mogelijk om coronabesmetting wijzen, houd dan ook de nodige afstand tot je huisdier. Mensen met Coronavirus wordt geadviseerd het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of (laten) likken. Mocht je huisdier in contact zijn geweest met een patiënt met COVID–19, dan zijn geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, volstaan.

Je hond kun je -zolang je zelf geen klachten hebt- gewoon blijven uitlaten. Da’s niet alleen fijn voor het beest, maar een wandeling in deze tijd is ook voor de baas een goede afleiding. Mijd daarbij wel plaatsen waar veel mensen zijn of lopen of waar het druk is. Kies liever voor een wandeling in het bos, op de hei of op het strand. 

Ben je door ziekte niet meer goed in staat voor je huisdier te zorgen? Probeer deze dan onder te brengen bij vrienden, buren of familie. Het is voldoende als zij de normale hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht nemen, zoals regelmatig handen wassen en niet laten likken. Kies er bij voorkeur voor om het beest tijdelijk daar onder te brengen, als dat kan, om zo zelf zo rustig mogelijk te kunnen herstellen.