Wat kun je doen als bepaalde levensbehoeten niet meer voorradig zijn?

Over het algemeen zorgen crises voor verbroedering en helpen mensen elkaar. De voorbeelden daarvan zien we nu ook om ons heen. Helaas zijn er ook mensen die vooral en uitsluitend aan hun eigen belang denken. We hebben het dan natuurlijk over hamsteraars. Hierdoor zijn bepaalde spullen en levensmiddelen ineens niet of slechts mondjesmaat verkrijgbaar. Maar geen reden om bij de pakken neer te zitten! We zetten op een rijtje welke alternatieven er zijn voor veelgebruikte maar op dit moment schaarse items.

Item Alternatief
Vers brood Diepvries brood
Voorverpakt brood
Afbak-brood.
Turks/Arabisch flatbread,
Naanbrood,
Crackers
Beschuit
Stokbrood
Zelf een brood bakken (de kringloopwinkels staan vol met broodbakmachines!) is natuurlijk ook goed te doen. Koop kant en klaar mix, of gebruik verse of gedroogde gist met meel. Tip: vooral Toko’s, Turkse of Indiaanse buurtwinkels hebben veel heerlijke broodsoorten op voorraad.
Reinigingsalcohol (desinfectant) Wordt gebruikt om de huid rond wondjes en spullen te ontsmetten. Verkrijgbaar in flesjes, maar ook in de vorm van doekjes. Nu beiden steeds vaker uitverkocht zijn is Chloorhexidine-spray een prima desinfectant voor oppervlakkige wonden. Betadine jodium is een kindvriendelijke desinfectant die niet prikt. Betadine zalf wordt gebruikt om de huid te ontsmetten. Voorkomt tevens infecties in de wonden.
Instrumenten zoals pincetten, scharen, etc. kun je ook ontsmetten door ze te een paar minuten te koken in een pannetje kokend (kokend, niet heet!) water. 
WC Papier Tissues
Keukenpapier waarvan je de velletjes in stukjes knippen.
Vochtig Toiletpapier (Page, voor een prikkie verkrijgbaar bij de Action).
Botol Cebok (fles water naast de wc pot, in de Indische gemeenschap heel normaal). Zie voor een demo deze Youtube video.
Een bidet is vrij normaal in zuidelijke landen, bij ons minder gebruikelijk. Maar je kunt natuurlijk ook een stuk tuinslang monteren aan het kraantje naast de WC pot. Of gebruik gewoon een washand gebruiken of ga douchen. 
Aardappelen Zoete aardappel, aardappelpuree (pakje, zakje, vooruit het mag een keer), pasta, rijst
Rijst & Pasta Quinoa
Risotto
Couscous
Bulgur
Amaranth
Parelgort
Spelt
Farro
Rogge
Freekeh
Boekweit
Havermout
Paracetamol Er zijn legio pijnstillers verkrijgbaar, maar middelen met paracetamol als werkzame stof hebben de voorkeur. Niet omdat die veiliger zijn dan bijvoorbeeld Ibuprofen, maar simpelweg omdat ze minder bijwerkingen hebben. Voor een totaaloverzicht van pijnstillers, merken en samenstelling zie dit overzicht van de Consumentenbond (PDF).