Waar te beginnen?

Wat moet je doen … als je niet weet waar te beginnen?

Nu het nieuws en het dagelijks leven totaal beheerst wordt door het Corona-virus, lijkt het wel alsof er verder niks in de wereld gebeurt. Voeg daarbij het aanhoudende bombardement van nieuws, geruchten, extra bulletins en ga zo maar door, en het is begrijpelijk dat je soms overvoerd raakt en niet weet wat je moet doen. Daarom een paar tips op een rijtje.

Haal diep adem. Dat is sowieso een probaat middel tegen stress, dus altijd aan te bevelen in tijden van oplopende spanning. Het zorgt er ook voor dat je weer helder kunt nadenken.

Simpele stelregel: volg de aanwijzingen van het RIVM op, liefst ook als het gaat om niet-bindende adviezen. Beperk sociale contacten tot het hoogst noodzakelijke. Of zoek een alternatief (appen, bellen, video).

Probeer de impact in te schatten op je eigen leven en dat van je naasten. Ga bijvoorbeeld door je agenda voor de komende weken heen en vraag je af welke geplande activiteiten je waarschijnlijk beter kunt afzeggen. Of welke activiteiten er zeker gecanceld gaan worden. Bijvoorbeeld als je een kaartje voor een concert of voorstelling hebt. Of net een familie reünie gepland had. Jammer, maar het is even niet anders.

Maak een persoonlijk actieplan. Probeer na te gaan wat je de komende dagen had moeten doen, wat daarvan haalbaar is, en schat in hoe urgent die zaken zijn. Kun je ze uitstellen, doe dat dan, totdat er meer duidelijkheid is.

Licht anderen in en betrek ze bij je plannen. Voel je niet schuldig als jij degene bent die als eerste een afspraak afzegt; de meeste mensen zullen er precies zo over denken. Laat je wat dat betreft ook niet teveel leiden door sociale druk (“O, wat ongezellig, maar we zouden toch…”) en antwoord dat je besluit vaststaat en dat jij denkt dat het beste is.

Opmerkingen die je het beste kunt negeren zijn:

  • O, maar jij bent toch hartstikke gezond, jou kan niets overkomen!
  • Maar ik heb het al gehad, en dat virus is nu uitgewerkt, dus je kunt best even langskomen
  • Maar wij zitten niet in de risicogroepen, het is alleen voor bejaarden dodelijk
  • Maar kinderen zijn niet vatbaar.

Bereid je voor op een langdurige periode waarin alles anders is. Anders gezegd: ga er niet van uit dat volgende week weer alles back to normal is, ook niet zodra het aantal besmettingen terugloopt. Zeker gezien het wereldwijde karakter van de crisis zal het een tijd duren voordat iedereen en alles zich heeft aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Lichtpuntje: iedereen is zich veel meer bewust van het belang van goede hygiene en het regelmatig wassen van handen. Johan Cruyff zou er zeker iets raaks over gezegd kunnen hebben.

Zorg voor voldoende ontspanning. Piekeren draagt zeker niet bij aan een oplossing, in tegendeel. Mediteer, bijvoorbeeld met de geweldige app Calm, waarmee je de basisbeginselen zo onder de knie krijgt.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ook als je niet buiten of in teamverband kunt sporten. Installeer bijvoorbeeld een app als Seven Minute Workout die je helpt fit te blijven, ook als je op een flatje van 25m2 woont.

Drink niet te veel en beperk de inname van drugs. Beiden hebben een negatieve uitwerking op je afweersysteem (maar soms is het ook wel lekker om even stoom af te blazen, maar geniet met mate).

Inventariseer wat je aan noodzakelijke spullen in huis hebt en maak op basis daarvan een lijst met zaken die je moet aanvullen. We doelen daarbij natuurlijk op levensmiddelen, zeep, schoonmaakmiddelen en zeker ook op medicijnen. Je zult er verbaasd van staan hoeveel je eigenlijk al in huis hebt. Hiermee voorkom je dat je als een ongeleid projectiel dingen gaat kopen die je waarschijnlijk niet eens nodig hebt. Denk aan de irrationele run op WC papier en andere vormen van hamsterij. Bovendien is grootschalig inslaan van spullen een aanslag op je bankrekening, dus heel verstandig is het niet.

Regel herhaalrecepten voor medicijnen die je echt nodig hebt, tenzij je natuurlijk nog voor een half jaar voorraad hebt. De meeste huisartsenposten hebben het altijd al razend druk, en nu helemaal, dus als je zo’n recept online kunt aanvragen, doe dat dan vooral. Je bespaart er een hoop tijd en werk van de assistente en/of artsen mee.