Altijd genoeg op voorraad

Wat moet je doen als je je voorraadkast wil aanvullen?

Een goedgevulde voorraadkast met levensmiddelen is altijd een goed idee. En jammer genoeg is er een run ontstaan op bepaalde goederen en wordt er gehamsterd, dus in sommige gevallen zal het tijdelijk lastiger zijn om bepaalde zaken in huis te halen.

Vuistregels Voor Voorraden

Kijk vooral eerst naar wat je nog in huis hebt; alles wat je niet hoeft te kopen scheelt weer geld.
Eet eerst op wat het langste in de kast staat. Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn twee mogelijke aanduidingen:

  • THT-datum (ten minste houdbaar tot)
  • TGT-datum (te gebruiken tot)

Ongekoeld met THT-datum: Bij producten die je ongekoeld kunt bewaren gaat de kwaliteit wel achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten worden na de THT-datum. Het is hierbij belangrijk om zelf te beoordelen of een product nog gegeten kan worden door te kijken, ruiken en proeven.

Gekoeld met THT-datum: Er zijn ook producten met een THT- datum die je gekoeld moet bewaren. Vaak zijn dit bederfelijke producten, zoals vleeswaren, eieren, zachte kaas en gebak. Voor deze producten geeft de THT-datum wel goed aan hoe lang je een product veilig kunt bewaren.

TGT-datum: TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht. Door de producten kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Er zijn ook producten waarvan de houdbaarheid veel langer is dan het etiket aangeeft. De volgende producten kun je gerust twee maanden na het verstrijken van de THT datum nog consumeren:

  • Pindakaas en hagelslag
  • Meel en droge koekjes
  • Chips, zoutjes en pinda’s
  • Muesli en cornflakes
  • Olie, frituurvet, instant poeder en vet
  • Gesteriliseerde melk en vla
  • Fritessaus, mayonaise, ketchup en mosterd

Nog een stapje verder, deze producten bederven zelfs nooit:

  • Honing
  • Suiker en zout
  • Vodka en andere gedestilleerde dranken
  • Azijn
  • Vanille-extract

Houd een IJzeren Voorraad aan voor ongeveer twee weken. Het principe daarvan is dat je niet vijftien pakken pasta of meel koopt, maar gewoon gebruikt wat je in huis hebt. Dus stel dat je drie pakken macaroni hebt, breek dan het eerste pak gewoon aan en gebruik dat, en vul het aan de achterkant weer aan door één nieuw pak te kopen. Drie voordelen van deze methodiek:

  • Je hoeft niet achterlijk veel in huis te halen, zeker niet als je dat toch niet direct kunt gebruiken
  • Je voorraad voedsel veroudert niet en blijft gevarieerd
  • Je geeft anderen ook de gelegenheid om normaal boodschappen te doen.

Zorg bij het inkopen voor een gevarieerde selectie aan eten. Niks is zo irritant als 6 dagen rijst met bruine bonen eten. Of elke dag pasta. Volgens de WHO kunnen zelfs goed doorvoede personen tijdens een crisisperiode snel in gezondheid achteruit gaan, maar dan vooral vanwege een te eenzijdig dieet.

Zorg voor voedsel wat je lekker vindt. Aan het einde van de rit is overleven ook leven.

Zorg bij voorkeur voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen, vooropgesteld dat je een vriezer hebt.

Zorg voor voedsel dat snel en gemakkelijk klaar te maken is. Hoe minder energie je nodig hebt, des te beter. Natuurlijk kun je af en toe eens uitpakken met een bourgondisch meergangen diner, maar maak daar geen gewoonte van. Al was het maar omdat je waarschijnlijk minder lichaamsbeweging dan normaal hebt.

Zorg voor wat extra vitaminepillen om eventueel tekort op te vangen. Vooral vitamine C en D wordt aanbevolen.

Check ook in je directe omgeving of er mensen zijn die voedsel nodig hebben en bied aan om dat voor ze te halen, bijvoorbeeld via de buurt-app.

Lijst met items die je het beste in huis kunt hebben:

  • Pasta (liefst verschillende soorten)
  • Rijst
  • Soep en Bouillon (mag ook in zakjes of blokjes, natuurlijk)
  • Bonen en peulvruchten
  • Eieren
  • Vis/vlees in blik
  • Pindakaas of andere smeersels
  • Harde kazen
  • (Olijf-) olie
  • Noten en zuidvruchten
  • Ontbijtgranen, Muesli
  • Bloem/Zelfrijzend bakmeel/Broodmix/Drooggist
  • Boter of Ghee, Margarine, Kokos-vet (Boter kun je invriezen, de overige braad-vetten kun je in blik krijgen. Margarine natuurlijk ook in knijpflessen of kuipjes).
  • Kruiden en specerijen (onderschat niet het belang van smaak in tijden van nood en hoe je bijvoorbeeld kunt snakken naar een heerlijk bord nassi goreng).
  • Zout
  • Suiker
  • Toiletpapier
  • Schoonmaakmiddelen (bleekwater, chloor, afwasmiddel, allesreiniger)
  • Babyvoeding (indien van toepassing)
  • Snoep, chocola, chips (hoewel niet primaire levensbehoeften zijn dit enorme moraalverbeteraars)

Ook fijn om te hebben, maar minder essentieel

  • Melkpoeder
  • Gebotteld water
  • Keukenpapier
  • Rubber handschoenen
  • Alcohol (om schoon te maken, desinfecteren)
  • Alcohol (in de vorm van drank, zoals daar zijn bier, wijn, wodka etc. Weet wel dat alcohol de weerstand vermindert, dus als er ooit een goed moment was om met mate te drinken of helemaal te stoppen, dan is dat nu.)