Thuiswerken voor beginners

Thuiswerken voor beginners

Ineens was er dat mailtje van je baas: vanaf nu moet je thuiswerken. (Dat wil zeggen, het deel van Nederland dat niet in winkels, aan wegen, voor de klas of in de zorg werkt). Maar lang niet iedereen heeft ervaring met thuiswerken. Daarom een paar tips om op gang te komen en te blijven.

Ten eerste: ontwikkel een vast ritme en houd dat aan. Het is natuurlijk verleidelijk om tot diep in de middag in je ochtendjas achter je laptop te zitten, maar verstandiger is om een vaste routine aan te houden die niet al te veel afwijkt van wat je op kantoor gewend bent. Dus gewoon op tijd opstaan, ontbijten, douchen en dan aan de slag.

Regel dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Als je elke keer op moet staan om een pen, papier of telefoon te pakken gaat dat ten koste van je concentratie en productiviteit.

Maak gezinsleden duidelijk dat je aan het werk bent, en dus niet op elk moment beschikbaar. Vooral voor kinderen is het wennen als mamma of pappa ineens de hele dag thuis achter de laptop zit. Wees daarom helder wanneer je wel of niet gestoord kunt worden, en hou je daar dan aan.

Richt een echte ‘werk-plek’ in. Verkeer je in de luxe dat je je kunt afzonderen, bijvoorbeeld door in een andere ruimte te werken, doe dat dan. Je creëert er ook mentaal een echte ‘werk’-plek mee, waardoor het ook voor je huisgenoten duidelijk is dat je niet zomaar thuis zit te hangen. Lees ook het artikel over het optimaal inrichten van je werkplek.

Maak voor jezelf blokken waarin je probeert dingen te starten of juist af te ronden. Dus ga geen dingen door elkaar doen, en laat je zo min mogelijk afleiden tijdens zo’n blok. Zet daarom de radio of tv uit, maar net zo verstandig is om even de whatsapp en mail activiteit te staken.

Spreek een vast tijdstip af of met collega’s of teamleden met elkaar te bellen of te video-conferencen. Daarmee voorkom je namelijk dat je continu gestoord wordt én ook dat er verschillende verhalen/opdrachten etc de ronde gaan doen. Manieren om samen te werken en te overleggen zijn bijvoorbeeld:

  • Met Google Hangouts (https://hangouts.google.com) kun je videovergaderen en instant messages gebruiken. Werkt op vrijwel alle systemen, dus je hoeft er niets speciaal een Mac of juist Windows machine voor te hebben. Uitproberen? Hier is onze hangout: https://hangouts.google.com/call/TQCdscgL1kre9Z7Vz0FVAEEI
  • Whatsapp: via de mobiele versie kun je groepsgesprekken en video-calls met meerdere personen maken.
  • Facetime: werkt alleen op Mac. Is lastiger om met meerdere mensen tegelijkertijd te Facetimen, maar het is mogelijk.

Als het gaat om het delen van documenten of het gezamenlijk daaraan werken kun je natuurlijk terecht bij Google Docs, Dropbox Paper of via alle MacOs apps van Apple (Pages, Numbers, Keynote) die samenwerken/delen hebben ingebouwd.

Kijk voor een compleet overzicht van alle mogelijke tools naar het artikel Thuiswerken: Tips & Tools op deze site.

Installeer web- of PC versies van je messaging software. De meeste messaging apps, zoals Whatsapp of iMessage, hebben ook een versie voor op de PC. Als je dat mag van de IT afdeling is het raadzaam om die te installeren. Want: sneller en overzichtelijker dan via de telefoon, en bovendien heb je dan al je relevante informatie op één plek bij de hand.

Geef een reactie