Hoe kan ik meer doen met video?

De mogelijkheden om video te gebruiken bij vergaderingen, cursussen of online lessen zijn vrijwel onbeperkt. De techniek en de internetverbindingen zijn er klaar voor. Maar hoe kun je video nuttig gebruiken als je thuis zit te werken? Hoe organiseer je eigenlijk een webinar? En waarom zingt het geluid steeds rond als je wilt videobellen met je bejaarde moeder? De is aflevering 1 van een serie over het gebruik van online video. Je kunt artikelen verwachten over vergaderen met video, webinars, de techniek en we geven tips over de manier van aanpak.

Leg de nadruk op geluid

Natuurlijk is een mooi plaatje belangrijk, maar echt, nog veel belangrijker is goed geluid. Dat hebben we niet zelf verzonnen, maar is afkomstig van een van de topmensen van de BBC. Hoe mooi je beeld ook is, als het geluid van onvoldoende kwaliteit is haken mensen af. Andersom geldt dat niet: Met een mooi verhaal, goed geluid en wat minder goed beeld kun je mensen wel degelijk blijven boeien. Dat geldt zowel voor een webinar als voor een video-overleg. Goed geluid is overigens niet hetzelfde als dure spullen. Ook met eenvoudige middelen kun je ver komen. Bijvoorbeeld als je buiten rekening houdt met de wind die in je microfoon kan waaien, als je binnen zoekt naar een plek met weinig galm en als je dicht op de microfoon gaat zitten.

Licht goed uit

Kijk natuurlijk ook goed naar het plaatje dat je aan het maken bent. Doe je dat buiten, let dan op waar de zon vandaan komt. Zoek een plek op waar het licht je beeld mooier maakt en het tegenlicht je opname niet verpest. Neem daar echt even de tijd voor. Het plaatje hangt niet op de eerste plaats af van de kwaliteit van je camera, maar van je compositie en je positie. 

Zit je binnen, zorg dan voor extra licht die er voor zorgt dat de camera die je gebruikt de spreker er zo goed mogelijk laat uitzien. Laat het voelen alsof er natuurlijke lichtinval is, kijk uit voor te fel licht. Speel hier even mee. Met één lamp, met twee, met dichtbij, met ver weg. Neem wederom de tijd. Even spelen, even proberen, even kijken. 

Bereid voor

Goed licht en goed geluid zijn zowel voor videoconferences als webinars belangrijk. Daarnaast staat of valt je videoproductie met een gedegen inhoudelijke voorbereiding. Hou je vergadering kort, krachtig en to the point, maar laat ook ruimte voor losse en luchtige elementen zoals op kantoor ook het geval zou zijn. Vergaderen zijn we gewend, webinars geven minder. Een goede voorbereiding is daar daarom nog belangrijker. Want ook al ben je gewend een verhaal, les of training aan een grote groep te geven, je zult merken dat praten tegen een camera en tegen een publiek dat je niet ziet echt andere koek is. Aarzel daarom niet te testen, ga uren maken. Ook hier geldt dat je van veel doen, terugkijken, analyseren en aanpassen beter wordt. We komen in een volgende aflevering nog terug op specifieke kenmerken van een webinar, voor nu is de nadruk op voorbereiding en uren maken voldoende.

Denk in formats

Of je nu een vergadering belegt of een webinar organiseert, het is belangrijk dat er houvast is. Dat geldt voor de afzender die weet wat hij/zij moet maken en dat geldt voor de ontvanger die weet wat hij/zij kan verwachten. Denk in een format met vaste elementen, een kop, een staart, een middenstuk, afwisseling, communiceer dat naar je publiek en hou je er aan.

Wees natuurlijk

Dit is een moeilijke, zeker bij webinars, want we zijn immers niet gewend in het luchtledige te praten. Maar hoe natuurlijker je je verhaal doet, hoe beter mensen luisteren. Wat dat betreft is de manier waarop je het verhaal vertelt misschien nog wel belangrijker dan de inhoud van het verhaal zelf. Om dat voor elkaar te krijgen moet je ook weer oefenen en leren van jezelf, maar begin ermee dat je een kijker in je achterhoofd neemt. Dat je je inbeeldt dat je je verhaal aan één persoon vertelt. Maak het klein, niet groot. Breng het verhaal dat je wilt doen dichtbij. En aarzel dan ook niet gewone gesprekselementen toe te voegen. Daar horen uh’s en ah’s bij. Doe daar niet moeilijk over.

Laat je niet door de techniek in de war brengen

We gaan in deze serie nog uitgebreid aandacht aan techniek besteden, we komen met tips voor betaalbare en goede spullen, met tools voor productie en distributie. Maar het gaat uiteindelijk echt niet om de techniek. Een goede verhalenverteller heeft weinig nodig. Een goede filmer kan ook met een slechte camera uit de voeten, een slechte mediamaker wordt met de beste camera niet beter. Focus je daar niet teveel op. Focus je op je verhaal. Dat moet goed zijn. Focus je op de toon. Maak het zo persoonlijk mogelijk. Neem daarna alle bovenstaande punten in acht! 

Hou het simpel

Gebruik je zwakte als je kracht. De kans is groot dat je geen meesterverteller of meesterinterviewer bent, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je maakt een verhaal voor jouw publiek. Dat publiek snapt ook dat het uitzonderlijke tijden zijn en is blij met de stappen die je zet, de pogingen die je doet, de verhalen die je vertelt. En dat je dat in een eenvoudige opstelling doet zorgt voor minder afhankelijkheden en dus voor een grotere kans op succes. Hou het dus simpel, ga het gewoon doen, dan zal je zien dat alles over tijd beter wordt. Want doen is leren.

Dit is een aflevering in de serie “Tips voor Video in tijden van Corona”. Deze serie verscheen eerder op de website Sportinnnovatie.studio