Help, ik maak me zorgen

Wat moet je doen als … je je zorgen maakt?

Er zullen betrekkelijk weinig mensen zijn die zich helemaal géén zorgen maken over de huidige situatie. Of het nu gaat over je gezondheid of dat van je naasten, of om de te verwachten economische impact: de invloed op ons dagelijks leven en onzekerheid voeren de boventoon.

Dus je zorgen maken is een terechte en een natuurlijke reactie. De vraag is wel in welke mate die zorgen gerechtvaardigd of acceptabel zijn. Hoewel dat voor iedereen verschilt, zijn er ook genoeg dingen om je aan op te trekken als het even mentaal tegenzit.

Ten eerste: we zitten allemaal in het zelfde schuitje en gedeelde smart is zoals bekend halve smart. En voor sommigen een schrale troost, maar bedenk dat is beter dan helemaal geen.

Verder blijkt dat er in tijden als dit hardnekkige mythes de ronde doen. Bijvoorbeeld over sterftecijfers en hoe asociaal burgers tijdens rampen reageren. Het goede nieuws is dat zulke mythes niet voor niets zo heten; ze kloppen namelijk niet.

Ook de WHO concludeert dat en benoemt er enkele:

Myth: Disasters bring out the worst in human behaviour.
Reality: Although isolated cases of antisocial behaviour exist, the majority of people respond spontaneously and generously.

Myth: The affected population is too shocked and helpless to take responsibility for their own survival.
Reality: On the contrary, many find new strength during an emergency, as evidenced by the thousands of volunteers who spontaneously unite to sift through the rubble in search of victims after an earthquake.

Myth: Things are back to normal within a few weeks.
Reality: The effects of a disaster last a long time. Disaster-affected countries deplete much of their financial and material resources in the immediate post-impact phase. Successful relief programs gear their operations to the fact that international interest wanes as needs and shortages become more pressing.

Soms is het goed om het nieuws een tijdje te negeren. De verleiding is groot om de hele dag door naar radio of tv te luisteren of je twitter feed elke vijf minuten te refreshen. Doe dat niet! En zeker niet als je toch al aanleg hebt om somber te worden bij slecht nieuws.

Wees vooral beducht voor geruchten en nieuws uit verdachte bronnen. Zo is er vast wel een Oom of Tante die de familie appgroep bestookt met berichtjes waarin wordt beweert dat het eten van Kurkuma een probaat middel tegen Coronabesmetting is. Of die rare vriend of vriendin die berichten op Facebook deelt waarin staat dat het Corona-virus zonder twijfel ontstaan is in een geheim Chinees laboratorium. (Tip: Facebook heeft een Mute-knop waarmee je dergelijke ‘vrienden’ 30 dagen in digitale quarantaine plaatst. Je ziet dan hun berichten niet meer verschijnen, maar blijft wel bevriend.)

Vertrouw op expertise. Hoewel in sommige kringen tegenwoordig een mening net zoveel waard is als een de doorwrochte wetenschappelijk analyse van iemand die z’n hele werkzame leven iets onderzocht heeft, verdient het toch aanbeveling om af te gaan op het oordel van experts. Iemand die vorige week nog aan de desk van RTL Boulevard nog alle ins en outs wist op te dissen over waarom het uitging tussen Bridget en Dre junior, en nu ineens de wijsheid in pacht heeft over Corona-virussen kunt u beter negeren. Idem voor opinie-makers en zelfbenoemde mediastrategen (v) die aan talkshowtafels net zo makkelijk een boom opzetten over iets banaals als de teloorgang van de bijtellingsregeling voor dieselauto’s als over het nut van quarantaine. Vertrouw hen niet, of beter: luister er niet naar.

Bedenk ook dat de huidige situatie in alle opzichten uniek is. Er zijn ook maar weinig historische gebeurtenissen die vergelijkbaar zijn met wat er nu speelt, dus zelfs onder echte experts komt het voor dat ze het met elkaar oneens zijn. En soms zelfs tegenstrijdige adviezen geven. Helaas is dat inherent aan de huidige situatie. Het beste is om niet overal op te reageren. Soms is het zelfs beter om even pas op de plaats te maken als het gaat om informatie-inname en te wachten tot er meer duidelijkheid is ontstaan. Een goed voorbeeld daarvan is de run op wc-papier die ervoor zorgde dat er lege schappen in de supermarkten ontstonden. Uiteindelijk bleek dat volkomen prematuur en onterecht, aangezien de volgende dagen de schappen weer normaal bijgevuld worden.

Informatiebronnen die je zonder meer kunt vertrouwen:

 • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM(https://www.rivm.nl)
 • World Health Organization (https://www.who.int
 • Rode Kruis (https://www.rodekruis.nl)
 • Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid–19)

Nieuwsbronnen die wij zonder meer vertrouwen (maar u mag daar anders over denken):

 • NOS Nieuws
 • RTL Nieuws
 • Nu.nl
 • Landelijke dagbladen

Entertainmentbronnen die wij liever negeren:

 • Geenstijl
 • TPO
 • Jort Kelder
 • Marianne Zwagerman
 • Marcel van Roosmalen
 • Ome Henk uit Oude Pekela