Hamsteren? Not so fast…

Echte Doomsday Preppers kijken nu meewarig naar al die stommeriken (U en ik) die zich nu ineens zorgen maken over hun dagelijkse voorraad voedsel en levensmiddelen. In tegenstelling tot ‘normale burgers’ hebben zij hun zaakjes op orde en kijken ze vol trots naar hun indrukwekkende voorraad aan noodrantsoenen.

Het aanleggen van een kast vol gespecialiseerde noodrantsoenen is een kostbare aangelegenheid, en of zoiets echt slim is staat nog te bezien. Immers, niemand eet met plezier gevriesdroogde groente of vlees dat met een scheut heet water opnieuw tot leven wordt gewekt. Probeer het zelf maar eens; niet te vreten. Bovendien zijn de winkels en supermarkten nog steeds ruim voorzien van essentiële voorraden, en dat zal ook wel zo blijven, dus er bestaat geen goede reden om nu op grote schaal te hamsteren of dure noodrantsoenen in te slaan.

Uit de overlevering blijkt dat – afgezien van de beschikbaarheid van voedsel en drinken- nog een ander aspect zwaar weegt: variatie. Overlevers die dag in dag uit dezelfde beschuit of ge-dehrydateerde roer-eieren aten, klaagden na verloop van tijd over de eenzijdigheid van hun dagelijkse kostje. Hetzelfde geldt overigens voor alle soorten voedsel: elke dag kaviaar begint ook sneller te vervelen dan je vermoedt, en vormt een aanslag op je mentale weerbaarheid. Een laatste bezwaar tegen deze hamster-methode is dat het om voedselvoorraad gaat die behoorlijk kostbaar in aanschaf is, maar waarschijnlijk (of hopelijk) nooit gebruikt zal worden. Zonde van het geld, vinden wij. 

Maar wat is dan wél slim om te doen? Het concept van Dagelijkse Voorraad (‘daily stockpile’). Voorbeeld: een gezin eet wekelijks wel een keer een pastamaaltijd. De ijzeren voorraad bestaat uit drie pakken pasta, waarvan er eentje wordt gebruikt om te koken. Zodra die op is, wordt een nieuw pak pasta gekocht en bij de ijzeren voorraad gevoegd, zodat die altijd op peil blijft. Van die ‘ijzeren’ voorraad consumeer je gewoon, maar je vult het vervolgens aan zodra je er iets van gebruikt hebt. Hanteer het FEFO principe: first expired, first out, oftewel spullen met de kortste houdbaarheidsdatum (dus die je het langst geleden hebt gekocht) gebruik je het eerst. Voordeel: je hoeft niet veel geld te investeren in een enorme hoeveelheid levensmiddelen die je ooit nodig zou kunnen hebben maar meestal onaangeroerd blijft. 

Geef een reactie