Bewaren en opslaan

Het mag duidelijk zijn dat een goed gevulde en vooral regelmatig aangevulde voorraadkast een voorwaarde is om het een tijd uit te zingen. Maar eerst iets anders. Opslag namelijk. Ongedierte, bacteriën, schimmels en vocht kunnen ervoor zorgen dat opgeslagen voedsel oneetbaar wordt. Een paar regels, of zo u wil, handreikingen:

  • Bewaar het voedsel op een droge, donkere, hoge en koele plek. Niet iedereen beschikt over een kelder of royale bergkast, maar probeer toch ergens een centrale plek in te richten waar je spullen veilig, schoon en toch binnen handbereik liggen.
  • Zorg ervoor dat het voedsel altijd is afgesloten. Klinkt als een no-brainer, maar ook voedingswaar die in kartonnen dozen of doosjes zit kun je beter in opbergdozen of -bekers bewaren. De Action is your friend.
  • Door spullen in goede opbergdozen te stoppen voorkom je ook dat ongedierte ervan kan snoepen. In dat kader is het ook verstandig om dozen en blikken op planken te bewaren, of ze in ieder geval niet op de grond te laten staan. Vermijd ook contact met de muren.
  • Laat zout, gedroogde kruiden en vitaminen in hun oorspronkelijke verpakking. Die zijn namelijk specifiek daarvoor ontworpen en voorkomen dat de inhoud samenklontert of onbruikbaar wordt.
  • Het verdient aanbeveling om zout in te slaan. Zoals bekend is zout of pekelen een prima manier om voedingswaren te conserveren. Onder normale omstandigheden kost zout zo goed als niets, maar is als de nood aan de man of vrouw komt juist weer goud waard.
  • En dan is er natuurlijk nog de koelkast of diepvriezer. Het fijne is dat die met het heel specifieke doel ontworpen zijn om voedsel en drank zo lang mogelijk te kunnen bewaren. En, niet onbelangrijk, die functie blijft ook redelijk intact als de elektriciteit is uitgevallen. Dankzij de isolerende werking zijn koel- en diepvrieskasten namelijk uitstekende bergplekken. Zolang de elektriciteit (nog) niet is uitgevallen verdient het aanbeveling om eerst zoveel mogelijk het voedsel uit de koelkast op te maken. Als dat op is, kunt u vervolgens de inhoud van de vriezer aanspreken. De inhoud van een gevulde vriezer blijft ongeveer 48 uur ‘bevroren’ mits u de deur gesloten laat. Een halfgevulde vriezer gaat 24 uur mee.

Type voedsel om in te slaan

Goed, u heeft een plek gevonden die aan zoveel mogelijk voorwaarden voldoet. Maar nu? Wat gaan we wel of niet inslaan? 

  • Zorg bij het inkopen ervoor dat er een uitgebalanceerde hoeveelheid aan eten is. Niks is zo irritant als 6 maanden rijst met bruine bonen eten. [Ook daar zegt de WHO het nodige over, bijvoorbeeld dat goed doorvoede personen tijdens een calamiteit ook snel achteruit kunnen gaan, maar dan vooral vanwege een te eenzijdig dieet). Zorg voor voedsel wat je lekker vindt. Aan het einde van de rit is overleven ook leven.
  • Zorg voor voedsel wat lang houdbaar is (in dit geval minimaal 3 maanden) zonder dat je het hoeft in te vriezen, vooropgesteld dat je vriezer het nog doet.
  • Zorg voor voedsel dat snel en gemakkelijk valt te bereiden. Koken kost energie en het is natuurlijk mogelijk dat je zonder stroom of gas komt te zitten. [Zie hoofdstuk Energie hoe je toch vuur kunt maken?]
  • Kies voor voedsel wat zo min mogelijk water nodig heeft om het te bereiden. Water, en dan met name water wat voor consumptie bedoeld is
  • Kies zo min mogelijk voor voedsel in glazen potten. Glas is zwaar en breekt (te) gemakkelijk.
  • Zorg voor wat extra vitaminepillen om eventueel tekort op te vangen. [zie hoofdstuk Hygiene en gezondheid voor meer informatie]
  • Mocht u een kampeerder zijn, dan is het natuurlijk geen slecht idee om uw kookgerei, inclusief gasstel met een gevulde gasfles of -patroon bij de hand te hebben. Opslaan bij de voedselvoorraad is aan te bevelen. Zorg echter wel voor voldoende ventilatie als u binnenshuis met campinggas kookt!

Essentiële items: wat moet je absoluut in huis hebben?

  • Water (drink- en huishoud), zie paragraaf over water
  • Blikvoer: Groenten in blik, conserven, paté etc.
  • Gedroogde groente zoals bonen (droog of in pot of blik)
  • Snacks (chips, noten, chocolade), zijn echte moraal-boosters
  • Vitaminepreparaten of voedingssupplementen
  • Kruiden, peper, zout (je wil niet weten hoeveel behoefte je hebt aan zout!!!, Russische bannelingen en zout als goud)
  • Specifiek voedsel dat niet opgewarmd hoeft te worden: vis in blik, kaas etc.
  • Bonen, Peulvruchten: Bonen heb je in alle soorten in maten, maar voor bijna alle variëteiten geldt dat ze rijk zijn in zetmeel. En in gedroogde vorm zijn ze jaren, zo niet eeuwen houdbaar.
  • Pasta Er bestaan ontelbaar veel verschillende soorten pasta. Pasta is ook een rijke bron aan energie en is in gedroogde vorm goed houdbaar.
  • Rijst Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft dagelijks rijst op het menu staan. Het is dus zeker aan te raden om ook dit te bewaren in de voorraadkast. Ook voor rijst geldt dat je het lange tijd kunt bewaren (mits goed opgeslagen).
  • Ontbijtgranen, muesli Misschien niet de meest gezonde keuze, maar indien je kiest voor een soort met veel granen zit je zeker goed. Net als pasta geven ontbijtgranen ook veel energie dankzij de toevoeging van verschillende soorten suikers.
  • Conservenblikken zijn goedkoop en bewaren lang. Je kan talrijke soorten voedsel vinden in conservenblikken, soms zelfs een volledige maaltijd. De groeten en fruit die je vindt in conservenblikken bevatten minder vitamines dan verse voedingswaren. Maar het is zeker een goed alternatief indien dit niet voorhanden is. Vis in blik bevat vaak Omega 3.
  • Olie Olie is altijd handig om in huis te hebben. Je kan ermee bakken en je salades meer smaak geven. Olie in een fles is meestal één jaar te bewaren. Het is echter ook beschikbaar in blik en deze houdbaarheid is veel langer.
  • Noten Noten zijn ook een bron van energie en voedingsstoffen. Maar daar moet meer over te vertellen zijn
  • Gedroogd fruit Ook gedroogd fruit heeft een lange houdbaarheid en het komt er vooral op aan om te kiezen wat je lekker vindt. Je kan ze ook gebruiken in warme bereidingen
  • Zout is goud Zorg ervoor dat je zeker een grote voorraad zout in huis hebt. Zout heeft nog veel andere toepassingen. Je kan zout ook gebruiken om voedingswaren langer te laten bewaren.
  • Honing Honing is de natuurlijke zoetstof bij uitstek maar bevat ook geneeskrachtige eigenschappen.
  • Confituur/Jam Door fruit te bewaren tot confituur verhoog je aanzienlijk de houdbaarheid. De vitamines blijven bewaard, al is er wel suiker toegevoegd.
  • Voorverpakte maaltijden: kant-en-klaar maaltijden zijn handig om in huis te hebben omdat je ze snel kunt klaarmaken. Denk aan bijvoorbeeld van die handige zakjes met instant noodles die met een beetje heet water ineens transformeren tot iets hartigs en eetbaars. Je moet wel letten op de houdbaarheidsdatum, de ene soort bewaart heel lang, terwijl de andere misschien maar enkele weken bewaart. Voorverpakte maaltijden kunnen duur zijn in aankoop.
  • Chocolade (??) Nog een extra pluspunt van chocolade is dat je er gelukkiger van wordt.
  • Sappen Het drinken van water alleen kan wat eentonig worden. Je kan daarom ook enkele sappen inslaan. Hierbij moet je zeker wel rekening houden met de houdbaarheid. Sappen bewaren niet zolang als water. Kies voor sappen gemaakt van fruit en groenten die veel vitamines bevatten en niet teveel suiker. Sappen geven ook energie.
  • Wijn Als extraatje kan een voorraad wijn aanleggen. Goed voor de moraal.
  • Thee
  • (Oplos)Koffie

Geef een reactie